Jump to content
The simFlight Network Forums
Sign in to follow this  
efratomer

Vista & SimConnect

Recommended Posts

Hello,

I am buidling a program that connects to Simconnect in vb.net.

I have checked the program and it works great in my Windows XP PC>.

When I copy it to my laptop (Vista OS) i'm getting the microsoft's error report (send \ don't send window) imideatly after I execute the EXE.

I wan't to add that in the XP OS the program works great! So after I got this error I made some try and error tests to see which line in-code makes it.

The line that result the error:

fsx_simconnect = Nothing

this is how fsx_simconnect variable is declared:

Dim fsx_simconnect As SimConnect

any Ideas?

Thanks in advance,

Omer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

The line that result the error:

fsx_simconnect = Nothing

this is how fsx_simconnect variable is declared:

Dim fsx_simconnect As SimConnect

any Ideas?

Not really, as I don't know vb.net at all. How is that type "SimConnect" defined? Is it supposed to be the handle (which is a pointer in Windows terms) to an open SimConnect connection? And what is "Nothing" defined as -- is that similar to the "NULL" of C/C++ ( which is defined as a zero void pointer I think)?

If the location assigned for "SimConnect" is in your program, and it is something to which "Nothing" can be assigned, the obviously it should not be able to cause an error. But in any other case I would certainly expect there to be an error reported, and it may simply be that in the XP case it is in error but the memory wrongly addressed is read/write enabled, possibly by being within the range of a chunk so assigned.

Isn't VB.Net a Managed (i.e. partly interpreted) language? If so, it must be quite difficult to debug these things easily, with so much of the memory access buried deep in the interpreter?

Regards

Pete

Share this post


Link to post
Share on other sites

There should be no differences in how you write the VB code for XP or Vista. I develop on my XP system, and run the same built app on it and my Vista machine all the time.

I suspect a simple reason. Do you have SimConnect installed on the Vista machine? If it isn't, then the first time you try to actually use it you'll get a crash because the imported reference to SimConnect in your VB code cannot find it.

Note that when you get the "your app has stopped working" dialog in Vista, there is a control at the bottom which allows you to view the problem details. In the case of SimConnect not being installed one of the problem signature lines will say something like System.IO.FileNotFoundException.

Jeff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello,

My mistake, I'm NOT getting a "Send / Don't Send" report, but a "Stopped Responding" error message and saidly there is no option for details though...

what else can be done?

Thanks,

Omer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Usually a "Stopped Responding" means that it is very busy processing (or stuck in a loop) or it is sat waiting to talk to the network or some driver and has had no response yet.

Personally, if I was seeing a similar issue in code I had written, I would install the VB development environment on the Vista machine and run it under the debugger.

My gut feeling is that it is still most likely an issue with your SimConnect installation on the Vista machine. Have you guaranteed that SimConnect is working on your Vista machine to remotely talk to your FSX machine?

Another thing, when you compile the app on your Windows XP machine, are you setting the build configuration for the platform to be an "x86" app or leaving it at the default "Any CPU"? If left at "Any Cpu" when run on 64-bit Vista it will look for 64-bit versions of SimConnect libraries and there are not any available.

Jeff

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hello guys,

First, im sorry I wasn't around as I was in the army for the past 21 days.

Now, It is obviously that this problem is not related to my private program that im building as this problem also occurs with the "BasicExample" program.

I have tried the basic example program with a fresh install Windows 7 (Via Virtual PC) and have recived "BasicExample has stopped working" message.

Please note that I haven't yet installed SimConnect.msi on that virtual PC, because, as I try double clickon the MSI file im getting the "Gathering Information" window and than it disappears and nothing happends...

I'm sure there is something needed to be installed before the programs will work properly.

Please help &Thanks in advance.

Omer.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. Guidelines Privacy Policy We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.