Jump to content
The simFlight Network Forums

Recommended Posts

I did a quick test by assigning the two throttle levers as 'axis throttle 1 set' and 'axis throttle 2 set'. I had previously set them as 'throttle 1' and 'throttle 2' as this is the only references I recall to individual throttles when using the direct option (which I thought was the better one),

The "direct to calibration" is 'better' in terms of being more efficient, but being direct it does bypass a lot of add-on aircraft code which, in the case of the PMDG implementations, evidently matters.

I went to the calibration page and calibrated both, setting the max and min values. Tested the NGX and the throttles worked as they should with the auto throttle switched on (i.e. they didnt change when I moved the Saitek levers). The no reverse option is ticked and confirmed as Yes in ini file. The In / Out values range from -16384 to +16384.

Okay, all as it should be, though if you aren't calibrating idle and full thrust dead zones, and the inputs are so perfect at -16k to +16k, then such calibration isn't doing anything for you, of course.

I then tried the sync option, I moved both levers to idle and pressed the sync position button then moved both levers simultaneously about 1cm and pressed sync again...as soon as I did this throttle 2's Out value on left hand side of display changed from -16384 to -4096 (and wont go below this value) and wouldn't increase until the lever approached the 50% range of its physical movement where it starts increasing to +16384.

If it is doing that it is most definitely a bug, but as I said earlier i can't reproduce it here, so I'm a bit at a loss at present. I could do with that logging i mentioned. Really there's no point in sending just the INI, best wait till you've had time to do the logging too.

do you think I should delete all its axis assignments as well as disabling them?

No. FSX will ignore them if controllers are disabled, but watch out for FSX automatically re-enabling if it thinks the controllers are new, e.g. plugged in a dfferent USB.

I can live without the sync option if we can't get to the bottom of it.

I'd like to fix it though, so thanks for continuing to help. Once I can reproduce it here I can fix it.

Hope you have a good weekend

Thanks, you too!

Pete

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pete thanks for the updates and sorry for it bambozzling you, its certainly done it to me as Ive followed your advice. I'll look at logs at the beginning of the week but in the interim here's the ini I meant to send earlier with the throttles correctly assigned as the correct axis set and sync'd, which creates the -4096 issue.

I very quickly reassigned the lever assignments tonight and got the tiller steering to work correctly.

[General]

UpdatedByVersion=4804

History=5HZ657J5URAUZNVBEGAV9

MouseWheelTrim=No

MouseWheelTrimSpeed=1

JoystickTimeout=20

PollGFTQ6=Yes

BlankDisplays=No

FixControlAccel=Yes

FixMachSpeedBug=No

VisibilityOptions=No

OneCloudLayer=No

CloudTurbulence=No

CloudIcing=No

GenerateCirrus=No

SuppressCloudTurbulence=No

MaxIce=-4

MinIce=-4

UpperWindGusts=No

SuppressWindTurbulence=No

SuppressWindVariance=No

WindTurbulence=No

TurbulenceRate=1.0,5.0

TurbulenceDivisor=20,20,40,40

SuppressAllGusts=No

MaxSurfaceWind=0

WindLimitLevel=200

WindDiscardLevel=400

WindAjustAltitude=No

WindAjustAltitudeBy=2000

SmoothBySimTime=No

WindSmoothing=No

WindSmoothness=2

WindSmoothAirborneOnly=Yes

PressureSmoothness=0

TemperatureSmoothness=0

DisconnTrimForAP=No

ZeroElevForAPAlt=No

ThrottleSyncAll=No

WhiteMessages=No

ShowPMcontrols=No

SpoilerIncrement=512

MagicBattery=No

RudderSpikeRemoval=Yes

ElevatorSpikeRemoval=Yes

AileronSpikeRemoval=Yes

ReversedElevatorTrim=No

ClockSync=Yes

ClockSyncMins=5

ClearWeatherDynamics=No

OwnWeatherChanges=No

TimeForSelect=4

LoadFlightMenu=No

LoadPlanMenu=No

PauseAfterCrash=No

BrakeReleaseThreshold=75

SaveDataWithFlights=No

ZapSound=firework

ShortAircraftNameOk=No

UseProfiles=Yes

EnableMouseLook=No

AxesWrongRange=No

TCASid=Flight

TCASrange=40

AxisCalibration=No

DirectAxesToCalibs=No

ShowMultilineWindow=Yes

SuppressSingleline=No

SuppressMultilineFS=No

AxisIntercepts=No

DontResetAxes=No

InitDelay=0

GetNearestAirports=Yes

WeatherReadFactor=2

WeatherRewriteSeconds=1

CustomWeatherModify=No

SimConnectStallTime=1

LuaRerunDelay=66

Console=No

DeleteVehiclesForAES=Yes

MouseWheelMove=No

FSVersionUsed="Microsoft Flight Simulator X",10.0.61472.0

SimConnectUsed=10.0.61259.0

[JoyNames]

AutoAssignLetters=No

0=Logitech Formula Force EX USB

0.GUID={F421FC40-1933-11E1-8002-444553540000}

1=Saitek Pro Flight Throttle Quadrant

1.GUID={3E7194E0-5430-11E1-8002-444553540000}

2=Saitek Pro Flight Yoke

2.GUID={3E926350-5430-11E1-8003-444553540000}

[buttons]

ButtonRepeat=20,10

2=P1,3,K50,10

3=P1,2,K49,10

4=P1,4,K51,10

5=P1,5,K52,10

6=R2,14,K53,10

7=R2,15,K54,10

8=R2,16,K55,10

9=R2,17,K56,10

10=R2,18,K57,10

11=R2,19,K48,10

12=R1,7,C65966,0

13=R1,8,C65971,0

14=R2,0,K190,8

15=R2,2,C65607,0

17=P1,0,K190,10

18=R2,3,C65615,0

19=R2,32,C65734,0

20=R2,36,C65735,0

21=R2,38,C65671,0

22=R2,34,C65672,0

23=R2,39,C65854,0

24=R2,33,C65856,0

25=R2,35,C65857,0

26=R2,37,C65855,0

27=P2,5,C65860,0

28=P1,1,C65861,0

29=P2,6,C65564,0

[AutoSave]

Next=4

Interval=300

Files=5

SaveOnGround=Yes

AutoSaveEnabled=Yes

1=Fri 005557

2=Fri 133350

3=Fri 133849

4=Fri 003547

5=Fri 005058

6=Tue 202024

7=Tue 202224

8=Tue 202424

9=Tue 202623

10=Tue 200827

[GPSout]

GPSoutEnabled=No

Port=COM0

Speed=4800

Interval=2000

PosTo6Decimal=No

Sentences=

[GPSout2]

GPSoutEnabled=No

Port=<none set>

Speed=4800

Interval=2000

PosTo6Decimal=No

Sentences=

[WideServer]

WideFSenabled=Yes

[sounds]

Path=D:\Microsoft Flight Simulator X\Sound\

Device1=Primary Sound Driver

Device2=Speakers (SoundMAX Integrated Digital HD Audio)

Device3=Digital Output (SoundMAX Integrated Digital HD Audio)

Device4=Speakers (Apowersoft_AudioDevice)

Device5=SPDIF Interface (SoundMAX Integrated Digital HD Audio)

[JoystickCalibration]

AllowSuppressForPFCquad=Yes

ExcludeThrottleSet=Yes

ExcludeMixtureSet=Yes

ExcludePropPitchSet=Yes

SepRevsJetsOnly=No

ApplyHeloTrim=No

UseAxisControlsForNRZ=Yes

FlapsSetControl=0

FlapDetents=No

ReverserControl=66292

Reverser1Control=66422

Reverser2Control=66425

Reverser3Control=66428

Reverser4Control=66431

MaxThrottleForReverser=256

AileronTrimControl=66731

RudderTrimControl=66732

CowlFlaps1Control=66162

CowlFlaps2Control=66163

CowlFlaps3Control=66164

CowlFlaps4Control=66165

SteeringTillerControl=0

MaxSteerSpeed=60

Aileron=-16384,0,0,16383

Elevator=-16384,0,0,16383

Rudder=-16383,0,0,16384/16

Flaps=-16383,16384/16

Spoilers=-16384,16128/16

Throttle1=-16384,-512,512,16383/32

Throttle2=-16384,-512,512,16383/32

SteeringTiller=-16380,-512,512,16380

SyncSlopeThrottle2=13/16,46/48,78/85,126/126

[Axes]

0=0S,256,D,3,0,0,0

1=1X,256,D,22,0,0,0

2=1Y,256,F,66420,0,0,0

3=1Z,256,F,66423,0,0,0

4=2X,256,D,1,0,0,0

5=2Y,256,D,2,0,0,0

6=2U,256,D,23,0,0,0

7=2V,256,D,36,0,0,0

Share this post


Link to post
Share on other sites

I'll look at logs at the beginning of the week but in the interim here's the ini I meant to send earlier with the throttles correctly assigned as the correct axis set and sync'd, which creates the -4096 issue.

Found it!

It was a really difficult one, spent most of the weekend on it. But it also showed up some errors in the "sync Pos" facility which might have otherwise gone unnoticed.

Sorry it has taken so long. Try version 4.805 (or 3.999f for FS9), which appears to work okay here, now.

Regards

Pete

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hi Pete, apologies for not getting back sooner, I wasn't back home until Monday evening so couldn't do any logging. As I still had issues with the Steering Tiller on one of my axis levers I decided to delete the ini file and start afresh. First thing I noticed was the 2 throttles calibrated properly. You previously mentioned that if NRZ was ticked then it was impossible for the 'Out' section to go below zero. In the past it was going to -16300 approx and when clicking the sync button throttle 2 would limit itself to -4096, this all seems correct now :razz: . I'll update this evening but thank you so much for all your hard work, you are certainly a credit to the flight sim community and we all appreciate it

Regards

Chris Ibbotson

Share this post


Link to post
Share on other sites

You previously mentioned that if NRZ was ticked then it was impossible for the 'Out' section to go below zero.

Yes, but I reckoned without the "UseAxisControlsForNRZ=Yes" setting, which changed that. And in fact it was stupidly forgetting that important fact which led to my programming bug with the "Sync Pos" facility (which is now fixed).

Regards

Pete

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. Guidelines Privacy Policy We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.