Jump to content
The simFlight Network Forums

Issues with joynames after removing device


Recommended Posts

Hello team,
I am struggling with  phenomena that devices (yokes or TQs) will not properly work after removing devices which I do not need for specific aircrafts. For example, for flying the Dash Q8 400 I need two TQs. If I now switch to a Cessna I remove one TQ and keep just one for mixture and throttles. The problem is that the remaining TQ works properly, but the yoke does no longer operate. All axis assignments and buttons are lost. Despite, the yoke GUID is recognized. Reloading of assignments does not help. For better understanding I have added all log-files and test description.
Regards
Christoph

joy_names_issue.zip

Link to post
Share on other sites

Just checked your logs and inis. For your test 3, the one where the yoke was not working, you used the C152II Calypso. This is using your Cessna_Piper profile.

The axes assignments in that profile are:

Quote

[Axes.Cessna_Piper]
RangeRepeatRate=10
3=CX,256,D,0,2,0,0    -{ DIRECT: Elevator }-
4=CY,256,D,1,0,0,0    -{ DIRECT: Aileron }-
0=AX,256,D,7,0,0,0    -{ DIRECT: LeftBrake }-
1=AY,256,D,8,0,0,0    -{ DIRECT: RightBrake }-
2=AR,256,D,3,0,0,0    -{ DIRECT: Rudder }-
5=FX,256,D,4,0,0,0    -{ DIRECT: Throttle }-
6=FY,256,D,6,0,0,0    -{ DIRECT: Mixture }-
7=FR,256,D,4,0,0,0    -{ DIRECT: Throttle }-
8=FS,256,D,0,6,0,0    -{ DIRECT: Mixture }-
9=FT,256,D,0,0,23,0    -{ DIRECT: Flaps }-
 

i.e. the elevator/aileron are assigned to the 'C' bodnar device, which you removed, not the 'E' one. Thats why its not working.

John

Link to post
Share on other sites

Thank you for quick response - first of all I  updated to 4.795a.

This is very strange! If I reconnect the device (test 4 based on v4.795, s. attm.) then everything works fine. BUT: I did remove and reconnect the 2nd TQ - not the yoke -  for sure! There are two bodnar devices:

Yoke: E.GUID={AE7CFEC0-0B18-11EB-8002-444553540000}
2nd TQ: C.GUID={A74ECFB0-3F6C-11EB-8002-444553540000}

Of course, if "C" is assigned to the axis elevator and aileron, it will not work - but what happened?
Christoph

joy_names_issue.zip

Link to post
Share on other sites
9 minutes ago, Pilot1801 said:

Of course, if "C" is assigned to the axis elevator and aileron, it will not work - but what happened?

Seems there is something funny happening, as your Bodnar cards have the same product and vendor ids, but different serial numbers. When both are connected, both GUIDs are attached to one card:

Quote

     141 Product= BU0836 Interface
      141    Manufacturer= Leo Bodnar Electronics
      141    Serial Number= Bu15CF
      141    Vendor=16C0, Product=05BA (Version 1.39)
      141    GUIDs returned for product: VID_16C0&PID_05BA:
      141       GUID= {AE7CFEC0-0B18-11EB-8002-444553540000}
      141       Details: Btns=32, POVs=(0, 0, 0, 0), Cal=x00000000, Max=R0,U0,V0,X4095,Y4095,Z0
      141       GUID= {A74ECFB0-3F6C-11EB-8002-444553540000}
      141       Details: Btns=32, POVs=(0, 0, 0, 0), Cal=x00000000, Max=R0,U0,V0,X4095,Y4095,Z0
...

     141 Product= BU0836 Interface
      141    Manufacturer= Leo Bodnar Electronics
      141    Serial Number= Bl11BD
      141    Vendor=16C0, Product=05BA (Version 1.39)
 

However, they seem to be acquired ok with the correct GUIDs

Quote

      172 Device acquired for use:
      172    Joystick ID = 2 (Registry okay)
      172    2=BU0836 Interface
      172    2.GUID={AE7CFEC0-0B18-11EB-8002-444553540000}
      172 Device acquired for use:
      172    Joystick ID = 4 (Registry okay)
      172    4=BU0836 Interface
      172    4.GUID={A74ECFB0-3F6C-11EB-8002-444553540000}
 

So assignments should have gone to the correct device.

You seem to have yoke assignments to both your E (yoke) and C (2nd TQ6) devices): eg

Quote

Axes.CRJ 700/900]
RangeRepeatRate=10
0=AX,256,D,7,0,0,0    -{ DIRECT: LeftBrake }-
1=AY,256,D,8,0,0,0    -{ DIRECT: RightBrake }-
2=AR,256,D,3,0,0,0    -{ DIRECT: Rudder }-
3=CX,256,D,1,0,0,0    -{ DIRECT: Aileron }-
4=CY,256,D,2,0,0,0    -{ DIRECT: Elevator }-
5=EZ,256,D,4,0,0,0    -{ DIRECT: Throttle }-
6=ES,256,D,2,0,0,0    -{ DIRECT: Elevator }-
7=CP,0,F,66416,0,0,0    -{ TO SIM: PAN_VIEW }-

That also has a throttle assignment to your E device (yoke) on axis Z....

So, it seems that the assignments to the two bodnar devices are being confused somehow. I'm not sure whats happening, or how you got into this situation. I'll take a look and discuss with Pete, but this will take a while (i.e. next week sometime).

You could try the following (make a backup copy of your ini first): manually edit your FSUIPC4.ini, and change any assignments  that you know are for your yoke (i.e. that have the letter 'C') to a letter 'E'.  And also check your assignments to the 'E' device, and change those to 'C' if they're for the 2nd TQ6. Then repeat your tests.
It would be interesting to know if the corrected devices and axes are recognised with those changes.

John

Link to post
Share on other sites

This is what I did two days before; Interchanging the letters E and C in the ini File. And it worked. But that is of course very clumsy ....- by the way: the CRJ is not valid (I didn't achieve changing it). The others should work.
There must be a problem wih the Bodnar devices (all others are working) - my saitek yoke got damaged and I repaired by by inserting a Bodnar card. It worked. Then I added a further Bodnar card to the saitek throttle (with PS/2 connector, which I removed). But that is different story. It worked - but no problems came up as described.

Now I did another test. Just connecting the Yoke or the TQ2 separately.
Result: Both have got the GUID= {AE7CFEC0-0B18-11EB-8002-444553540000}

Christoph
 

Link to post
Share on other sites
4 hours ago, Pilot1801 said:

Now I did another test. Just connecting the Yoke or the TQ2 separately.
Result: Both have got the GUID= {AE7CFEC0-0B18-11EB-8002-444553540000}

Just an idea I've read about, I have no experience.
Have you tried reflashing the Bodnar boards using alternatively named .bin files? 
On this page at the Bodnar site, it states : " The serial number is unaffected by any firmware change however each renamed device is given a new ProductID (PID). "
With 2 of the same boards with 2 unique ProductIDs and 2 unique serial numbers maybe Windows wont get so confused.

The link above is also referenced in each of the BUO836X product pages in the "Product Downloads" tab.

Again, just an idea.
Roman

 

Link to post
Share on other sites
15 hours ago, Pilot1801 said:

Now I did another test. Just connecting the Yoke or the TQ2 separately.
Result: Both have got the GUID= {AE7CFEC0-0B18-11EB-8002-444553540000}

That is definitely a Windows problem. It should never be possible to have two objects or devices with the same GUID. That's the point of GUIDs -- to be guaranteed unique!

Roman's idea is good. Otherwise, if there's only one you are ever unplugging then you may get away with swapping them over. But it's always been dodgy to unplug and re-plug devices with all versions of Windows.

Best not to unplug devices at all, and certainly not when there are two or more identical ones. There are always better ways, like using Profiles, or just ensuring there are stable null zones so that an untouched lever doesn't interfere with another (buttons and switches won't in any case unless pressed or operated).

Pete

 

Link to post
Share on other sites

That's it!
Thank you very much Roman for this brilliant idea! I have flashed the Bodnar cards with two different .bin# files and did the test again. Great!
Unplugging the devices is not a good idea - but due to cirstumstances I cannot avoid it in any case. Anyway, I got deeper insight in this topic now.
Have a nice weekend and thank you all again for great help!
 

Christoph

141 Product= BU0836A 1
      141    Manufacturer= Leo Bodnar
      141    Serial Number= Bu15CF
      141    Vendor=1DD2, Product=2241 (Version 1.38)
      141    GUIDs returned for product: VID_1DD2&PID_2241:
      141       GUID= {29A47F80-51BC-11EB-8002-444553540000}
      141       Details: Btns=32, POVs=(0, 0, 0, 0), Cal=x00000000, Max=R4095,U0,V0,X0,Y0,Z4095
      141 Product= BU0836A 2
      141    Manufacturer= Leo Bodnar
      141    Serial Number= Bl11BD
      141    Vendor=1DD2, Product=2242 (Version 1.38)
      141    GUIDs returned for product: VID_1DD2&PID_2242:
      141       GUID= {FA168CB0-51BE-11EB-8002-444553540000}
      141       Details: Btns=32, POVs=(0, 0, 0, 0), Cal=x00000000, Max=R0,U0,V0,X4095,Y4095,Z0

  • Like 1
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. Guidelines Privacy Policy We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.