Jump to content
The simFlight Network Forums

FSUIPC won't see my controllers..


Recommended Posts

 Hi, I have just added a yoke to my system and did a clean install of the latest version FSUIPC4(using Loader.dll), I'm running Vista 64 with FSX sp2 and also have rudder pedals fitted. I have disabled the controllers in FSX but I'm unable to get FSUIPC to see them, no movement or button presses are being registered.

 As far as I can tell FSUIPC is installed correctly and even has an entry in the .ini for the yoke and pedals. I had everything working fine yesterday prior to re-install apart from a  problem assigning one button.....hence the clean re-install. I'm sure I'm missing something simple but cannot figure it out. 

Link to comment
Share on other sites

 Hi, I have just added a yoke to my system and did a clean install of the latest version FSUIPC4(using Loader.dll) 

 

 

Why using the loader? In general it isn't a good idea, it is just a last resort.

 

I'm running Vista 64 with FSX sp2 and also have rudder pedals fitted. I have disabled the controllers in FSX but I'm unable to get FSUIPC to see them, no movement or button presses are being registered.

 As far as I can tell FSUIPC is installed correctly and even has an entry in the .ini for the yoke and pedals. I had everything working fine yesterday prior to re-install apart from a  problem assigning one button.....hence the clean re-install. I'm sure I'm missing something simple but cannot figure it out.

 

Version number of FSUIPC4 please? If not 4.91, please first try that.

 

Show me the FSUIPC4.INI and FSUIPC4 log files please. Close FSX down first. You can paste them into a message.

 

Pete

Link to comment
Share on other sites

Hi Pete, thanks for the rapid response, here's the info.

 

[General]
UpdatedByVersion=4910
History=PZH5RQCVUKE4FM9QZF8TZ
InitDelayDevicesToo=No
UseSystemTime=No
UseMidMouseBtn=Yes
MouseWheelMove=No
MouseWheelTrim=No
MouseWheelTrimSpeed=1
JoystickTimeout=20
PollGFTQ6=Yes
BlankDisplays=No
FixControlAccel=No
FixMachSpeedBug=No
DeleteVehiclesForAES=Yes
AutoScanDevices=Yes
VisibilityOptions=No
OneCloudLayer=No
CloudTurbulence=No
CloudIcing=No
GenerateCirrus=No
SuppressCloudTurbulence=No
MaxIce=-4
MinIce=-4
UpperWindGusts=No
SuppressWindTurbulence=No
SuppressWindVariance=No
WindTurbulence=No
TurbulenceRate=1.0,5.0
TurbulenceDivisor=20,20,40,40
SuppressAllGusts=No
MaxSurfaceWind=0
WindLimitLevel=200
WindDiscardLevel=400
WindAjustAltitude=No
WindAjustAltitudeBy=2000
SmoothBySimTime=No
WindSmoothing=No
WindSmoothness=2
WindSmoothAirborneOnly=Yes
PressureSmoothness=0
TemperatureSmoothness=0
DisconnTrimForAP=No
ZeroElevForAPAlt=No
ThrottleSyncAll=No
WhiteMessages=No
ShowPMcontrols=No
SpoilerIncrement=512
MagicBattery=No
RudderSpikeRemoval=No
ElevatorSpikeRemoval=No
AileronSpikeRemoval=No
ReversedElevatorTrim=No
ClockSync=No
ClockSyncMins=5
ClearWeatherDynamics=No
OwnWeatherChanges=No
TimeForSelect=4
LoadFlightMenu=No
LoadPlanMenu=No
PauseAfterCrash=No
BrakeReleaseThreshold=75
SaveDataWithFlights=No
ZapSound=firework
ShortAircraftNameOk=Substring
UseProfiles=Yes
EnableMouseLook=No
AxesWrongRange=No
TCASid=Flight
TCASrange=40
AxisCalibration=No
DirectAxesToCalibs=No
ShowMultilineWindow=Yes
SuppressSingleline=No
SuppressMultilineFS=No
AxisIntercepts=No
DontResetAxes=No
InitDelay=0
GetNearestAirports=Yes
OOMcheck=Yes
WeatherReadFactor=2
WeatherRewriteSeconds=1
CustomWeatherModify=No
SimConnectStallTime=1
LuaRerunDelay=66
FSVersionUsed="Microsoft Flight Simulator X",10.0.61472.0
SimConnectUsed=10.0.61259.0
Console=No

[JoyNames]
AutoAssignLetters=No
0=Saitek Pro Flight Cessna Yoke
0.GUID={94927D70-0367-11E3-8003-444553540000}
1=Saitek Pro Flight Combat Rudder Pedals
1.GUID={94920840-0367-11E3-8002-444553540000}

[buttons]
ButtonRepeat=20,10

[AutoSave]
Next=1
Interval=60
Files=10
SaveOnGround=No
AutoSaveEnabled=No

[GPSout]
GPSoutEnabled=No

[GPSout2]
GPSoutEnabled=No

[WideServer]
WideFSenabled=Yes

[sounds]
Path=G:\FSX\Sound\
Device1=Primary Sound Driver
Device2=Speakers (Realtek High Definition Audio)
Device3=Realtek Digital Output(Optical) (Realtek High Definition
Audio)
Device4=Realtek Digital Output (Realtek High Definition Audio)
[JoystickCalibration]
AllowSuppressForPFCquad=Yes
ExcludeThrottleSet=Yes
ExcludeMixtureSet=Yes
ExcludePropPitchSet=Yes
SepRevsJetsOnly=No
ApplyHeloTrim=No
UseAxisControlsForNRZ=No
FlapsSetControl=0
FlapDetents=No
ReverserControl=66292
Reverser1Control=66422
Reverser2Control=66425
Reverser3Control=66428
Reverser4Control=66431
MaxThrottleForReverser=256
AileronTrimControl=66731
RudderTrimControl=66732
CowlFlaps1Control=66162
CowlFlaps2Control=66163
CowlFlaps3Control=66164
CowlFlaps4Control=66165
SteeringTillerControl=0
MaxSteerSpeed=60
Aileron=-16380,-512,512,16380

 

 

********* FSUIPC4, Version 4.91 by Pete Dowson *********
Running inside FSX
Module base=5FD40000
User Name=
User Addr="hilly1703@btinternet.com"
FSUIPC4 Key is provided
WIDEFS7 not user registered, or expired
       32 System time = 13/08/2013 15:25:36
       32 FLT path = "C:\Users\Matt\Documents\Flight Simulator X Files\"
       63 Trying to connect to SimConnect Acc/SP2 Oct07 ...
       78 FS path = "G:\FSX\"
      390 LogOptions=00000000 00000001
      390 SIM1 Frictions access gained
      390 Wind smoothing fix is fully installed
      390 G3D.DLL fix attempt installed ok
      390 SimConnect_Open succeeded: waiting to check version okay
      390 Trying to use SimConnect Acc/SP2 Oct07
      390 Running in "Microsoft Flight Simulator X", Version: 10.0.61472.0 (SimConnect: 10.0.61259.0)
      390 Initialising SimConnect data requests now
      390 FSUIPC Menu entry added
      406 C:\Users\Matt\Documents\Flight Simulator X Files\1.JS4100
      406 C:\Users\Matt\Documents\Flight Simulator X Files\IFR Landvetter to Sindal.PLN
      406 G:\FSX\SimObjects\Airplanes\PMDG_JS4100\pmdg_j41.AIR
      406 C:\Users\Matt\Documents\Flight Simulator X Files\IFR Landvetter to Sindal.PLN
    23790 Weather Mode now = Theme
    23790 Weather Mode now = Custom
    26052 System time = 13/08/2013 15:26:02, Simulator time = 15:25:36 (14:25Z)
    26052 Aircraft="PMDG Jetstream 41 Eastern Airlines"
    27066 Starting everything now ...
    28377 Advanced Weather Interface Enabled
   198933 Sim stopped: average frame rate for last 109 secs = 29.5 fps
   388240 Weather Mode now = Theme
   388240 Weather Mode now = Custom
   753657 Weather Mode now = Theme
   753657 Weather Mode now = Custom
  1118902 Weather Mode now = Theme
  1118902 Weather Mode now = Custom
  1483960 Weather Mode now = Theme
  1483960 Weather Mode now = Custom
  1849252 Weather Mode now = Theme
  1849252 Weather Mode now = Custom
  2212313 Weather Mode now = Theme
  2212313 Sim stopped: average frame rate for last 1930 secs = 29.3 fps

 

As you can see I have the latest version, I used the loader after previous failed attempts to get it to work.

 

Matt

Link to comment
Share on other sites

thanks for the rapid response, here's the info.

 

Okay. You said earlier:

 

but I'm unable to get FSUIPC to see them, no movement or button presses are being registered

 

Where did you look? In the axis assignments? In the button/switches tab? Because quite honestly i can see nothing which will stop FSUIPC seeing them -- unless perhaps you instlled Saitek's own software?

 

Does FSX see them? FSUIPC4 uses EXACTLY the same process as FSX.

 

The FSUIPC4.LOg file you show was NOT after a closed FSX as I asked, by the way, so I can't check a couple of things.

 

There is an assignment already to airleron:

 

Aileron=-16380,-512,512,16380

 

 

This does appear to use default values, but implies maybe that the INI file was retained from your previous install. Could you try renaming it or deleting it  (it doesn't appear to contain anything useful). I see you said

 

.hence the clean re-install

 

I'm not sure what is really meant by a "clean reinstall", but to be so drastic for one button seems a bit, er, oever the top?

 

So far all things look fine, however.

 

Pete

Link to comment
Share on other sites

Yes there is no input being registered in either the axis assignments or button/switches tab.
I had indeed previously installed Saitek's own software, that was removed and a registry clean carried out. Is that how I likely messed this up?

 

Here is the last log file.

********* FSUIPC4, Version 4.91 by Pete Dowson *********
Running inside FSX
Module base=60680000
User Name=""
User Addr="hilly1703@btinternet.com"
FSUIPC4 Key is provided
WIDEFS7 not user registered, or expired
      125 System time = 13/08/2013 21:32:56
      125 FLT path = "C:\Users\Matt\Documents\Flight Simulator X Files\"
      172 Trying to connect to SimConnect Acc/SP2 Oct07 ...
      188 FS path = "G:\FSX\"
      500 LogOptions=00000000 00000001
      500 SIM1 Frictions access gained
      500 Wind smoothing fix is fully installed
      500 G3D.DLL fix attempt installed ok
      500 SimConnect_Open succeeded: waiting to check version okay
      500 Trying to use SimConnect Acc/SP2 Oct07
    16490 Running in "Microsoft Flight Simulator X", Version: 10.0.61472.0 (SimConnect: 10.0.61259.0)
    16490 Initialising SimConnect data requests now
    16490 FSUIPC Menu entry added
    16505 C:\Users\Matt\Documents\Flight Simulator X Files\1.JS4100
    16505 C:\Users\Matt\Documents\Flight Simulator X Files\IFR Landvetter to Sindal.PLN
    16505 G:\FSX\SimObjects\Airplanes\PMDG_JS4100\pmdg_j41.AIR
    16505 C:\Users\Matt\Documents\Flight Simulator X Files\IFR Landvetter to Sindal.PLN
    50404 System time = 13/08/2013 21:33:46, Simulator time = 21:33:12 (20:33Z)
    50404 Aircraft="PMDG Jetstream 41 Eastern Airlines"
    51403 Starting everything now ...
    55084 Advanced Weather Interface Enabled
   134317 Sim stopped: average frame rate for last 85 secs = 29.9 fps
   345558 Weather Mode now = Theme
   345558 Weather Mode now = Custom
   711739 Weather Mode now = Theme
   711739 Weather Mode now = Custom
  1019498 Sim stopped: average frame rate for last 66 secs = 29.7 fps
  1077936 Weather Mode now = Theme
  1077936 Weather Mode now = Custom
  1224047 Sim stopped: average frame rate for last 67 secs = 28.9 fps
  1313513 Sim stopped: average frame rate for last 56 secs = 29.2 fps
  1420483 Sim stopped: average frame rate for last 48 secs = 29.5 fps
  1427472 System time = 13/08/2013 21:56:43, Simulator time = 21:38:33 (20:38Z)
  1427472 *** FSUIPC log file being closed
Average frame rate for running time of 321 secs = 29.5 fps
G3D fix: Passes 10966, Null pointers 0, Bad pointers 0, Separate instances 0
Memory managed: 128 Allocs, 128 Freed
********* FSUIPC Log file closed ***********

 

The only thing I meant from a "clean install" was that I removed all FSUIPC related files from the FSX/Modules folder prior to re-installing. Is there any other location where FSUIPC files are?

 

   

Link to comment
Share on other sites

Yes there is no input being registered in either the axis assignments or button/switches tab.

 

Okay. What about the answer to my question: "does FSX see them? FSUIPC4 uses EXACTLY the same process as FSX."

 

I had indeed previously installed Saitek's own software, that was removed and a registry clean carried out. Is that how I likely messed this up?

 

If by "registry clean" you mean you removed all entries referring to the device, then, yes, that would certainly mess t up cvompletely, because DirectInput entries in the registry define the presence of the devices!

 

Try unplugging and re-plugging in. See if Windows announces (a USB connection sound) the re-connection.

 

The only thing I meant from a "clean install" was that I removed all FSUIPC related files from the FSX/Modules folder prior to re-installing. Is there any other location where FSUIPC files are?

 

No. But why on Earth delete any files there at all? The Installer replaces the only software part, FSUIPC4.DLL itself, deliberately leaving your previous settings and registration intact. It also updates the documents and Lua package in "FSUIPC Documents". If all you wanted to do was start again with assignments and so on, all you needed to do was delete the FSUIPC4.INI file.

 

If I were you I'd delete the FSUIPC4.INI file (again), and reinstall the device,

 

Also try a different USB socket, in case that one's broken. Use one on the PC itself, not a hub.

 

Pete

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. Guidelines Privacy Policy We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.