Jump to content
The simFlight Network Forums

Volocopter throttle not working


Alhard Horstmann

Recommended Posts

1 hour ago, Alhard Horstmann said:

What can I do?

The velocity uses the Lvar XMLVAR_VOLOCITY_COMMANDED_VERTICAL_SPEED for the throttle. To use this, add the following line to a file called myevents.txt in your FSUIPC7 installation folder (you must create this file if not already present):

Velocity Throttle# $Param 16384.0 / (>L:XMLVAR_VOLOCITY_COMMANDED_VERTICAL_SPEED,·Number)

The lvar holds values between -1 (full down) to 1 (full up), so as my throttle axis goes from -16384 to +16384, this code is dividing the axis input value ($Param) by 16384.0 to get the desired range. Adjust this if needed, depending upon your axis values range.

Once you have created the myevents.txt file and have added that line, restart FSUIPC7 (no need to restart MSFS). Then assign your throttle axis to that preset - check the Select for Preset box and assign with Send to FS as normal axis and you should see the preset Velocity Throttle listed.

John

Link to comment
Share on other sites

Thanks John,

but I am sorry , I was happy too early. I forgot to disable the MSFS Controls for my throttle, therefore it still works.

Now I disabled all standard MSFS controls and try to control with FSUIPC and you advice, Buit it didn't work .

I created all what you wrote above. In the log I can see that Velocity Throttle is activated, see below.

How can I troubleshoot what is happening.

Beside this problem I see in the LOG a running Parking Brake event

1707219 19908 *** EVENT: Cntrl= 65752 (0x000100d8), Param= 1 (0x00000001) PARKING_BRAKES
  1707235 19908 *** EVENT: Cntrl= 65752 (0x000100d8), Param= 1 (0x00000001) PARKING_BRAKES
  1707250 19908 *** EVENT: Cntrl= 65752 (0x000100d8), Param= 1 (0x00000001) PARKING_BRAKES
  1707266 19908 *** EVENT: Cntrl= 65752 (0x000100d8), Param= 1 (0x00000001) PARKING_BRAKES
  1707266 19908 Executing preset 'Velocity Throttle' [9506]
  1707281 19908 *** EVENT: Cntrl= 65752 (0x000100d8), Param= 1 (0x00000001) PARKING_BRAKES
  1707281 19908 *** EVENT: Cntrl= 65752 (0x000100d8), Param= 1 (0x00000001) PARKING_BRAKES

I disconnected all my USB controls, but it runs and runs. Where does it came from?

Thanks for your patience

 

 

Link to comment
Share on other sites

The SU13 update has just dropped, so I will get back to you after I have updated and checked things (tomorrow sometime). In the mean-time, can you activate Debug level logging in the WASM and show me/attach your FSUIPC_WASM.log file, as this will show what is being received and applied in the sim. See the WASM section in the Advanced User guide if you don't know how to do this.

1 hour ago, Alhard Horstmann said:

Beside this problem I see in the LOG a running Parking Brake event

So do I - this is normal in the Volocopter. Different events are continually send for many MSFS aircraft. You can stop these being logged by using the DontLogThese ini parameter, preferably in your Volocopter profile. Again, see the Advanced user guide for details. Or you can safely ignore these.

John

Link to comment
Share on other sites

Just checked that throttle preset in the latest update and that is working fine here - please show me your FSUIPC_WASM.log file.

As for the AP/Garmin in the Volocopter, I am not sure what that is (is it even a Garmin?)...I am not sure if it is possible to control this from external applications at the moment...

John

Link to comment
Share on other sites

Hi John, I move the Throttle and  FSUIPC_WASMIF.log  shows this:

Thu Apr 27 2023 12:31:22.092    [INFO]: **** Starting FSUIPC7 WASM Interface (WAPI) version 1.0.2 (WASM version 1.0.2) using connection -1
Thu Apr 27 2023 12:31:22.093    [INFO]: Connected to MSFS
Thu Apr 27 2023 12:31:22.093   [DEBUG]: Starting config request timer...
Thu Apr 27 2023 12:31:22.118   [DEBUG]: Config Data 0: name=FSUIPC_VNAME14, size=7504, type=0
Thu Apr 27 2023 12:31:22.118   [DEBUG]: Config Data 1: name=FSUIPC_lvalues0, size=8192, type=2
Thu Apr 27 2023 12:31:22.118   [DEBUG]: SIMCONNECT_RECV_ID_CLIENT_DATA received: EVENT_CONFIG_RECEIVED
Thu Apr 27 2023 12:31:22.118   [DEBUG]: CDA name FSUIPC_VNAME14 mapped to ID 4 [requestId=16]
Thu Apr 27 2023 12:31:22.118   [DEBUG]: Client data area created with id=4 (size=7504) [requestID=17]
Thu Apr 27 2023 12:31:22.119   [DEBUG]: Client data definition added with id=4 (size=7504)
Thu Apr 27 2023 12:31:22.119   [DEBUG]: CDA 'FSUIPC_VNAME14' with id=4 and definitionId=4 requested
Thu Apr 27 2023 12:31:22.119   [DEBUG]: CDA name FSUIPC_lvalues0 mapped to ID 5 [requestId=20]
Thu Apr 27 2023 12:31:22.119   [DEBUG]: Client data area created with id=5 (size=8192) [requestID=21]
Thu Apr 27 2023 12:31:22.119   [DEBUG]: Client data definition added with id=5 (size=8192)
Thu Apr 27 2023 12:31:22.119   [DEBUG]: CDA 'FSUIPC_lvalues0' with id=5 and definitionId=5 requested
Thu Apr 27 2023 12:31:22.132   [DEBUG]: EVENT_LVARS_RECEIVED:1 of 1: dwObjectID=0, dwDefineID=4, dwDefineCount=1, dwentrynumber=1, dwoutof=1
Thu Apr 27 2023 12:31:22.132   [DEBUG]: Calling Lvar CDAs loaded callback function...

 

The

shows this:

 9172 10528 Maximum number of custom events available is 1024 (defined by ini parameter MaxNumberOfCustomEvents)
     9172 10528 Aircraft="Volocity Microsoft"
     9219 System time = 27/04/2023 12:31:15, Simulator time = 12:42:04 (09:42Z)
     9219 10528 Button changed: bRef=0, Joy=2 (C), Btn=19, Pressed
     9219 10528 [Buttons.Volocity Microsoft] 2=PC,19,C65752,0
     9219 10528 FS Control Sent: Ctrl=65752, Param=0 PARKING_BRAKES
    16140 10528 -------------------- Starting everything now ----------------------
    16140 10528 Starting WAPI...
    16172 10528 Ready Flags: Ready-To-Fly=Y, In Menu=N, In Dlg=N
    16187 18552 Lvars received: 134 L:vars & 0 H:vars now available
    16187 18552 Lvars/Hvars received - checking aircraft autos....
    55265 10528 ***  AXIS: Cntrl= 65763 (0x000100e3), Param= 0 (0x00000000) AXIS_AILERONS_SET
    55297 10528 ***  AXIS: Cntrl= 65763 (0x000100e3), Param= 363 (0x0000016b) AXIS_AILERONS_SET

......

56047 10528 ***  AXIS: Cntrl= 65762 (0x000100e2), Param= 528 (0x00000210) AXIS_ELEVATOR_SET
    56062 10528 ***  AXIS: Cntrl= 65762 (0x000100e2), Param= 0 (0x00000000) AXIS_ELEVATOR_SET
    56140 10528 ***  AXIS: Cntrl= 65763 (0x000100e3), Param= 0 (0x00000000) AXIS_AILERONS_SET
    56172 10528 ***  AXIS: Cntrl= 65763 (0x000100e3), Param= -1230 (0xfffffb32) AXIS_AILERONS_SET
    56187 10528 ***  AXIS: Cntrl= 65763 (0x000100e3), Param= 0 (0x00000000) AXIS_AILERONS_SET
   114453 10528 Executing preset 'Velocity Throttle' [10157]
   115734 10528 Executing preset 'Velocity Throttle' [10157]
   118109 10528 Executing preset 'Velocity Throttle' [10157]
   122375 10528 Executing preset 'Velocity Throttle' [10157]
   126422 10528 ***  AXIS: Cntrl= 65762 (0x000100e2), Param= -69 (0xffffffbb) AXIS_ELEVATOR_SET
   126437 10528 ***  AXIS: Cntrl= 65762 (0x000100e2), Param= -700 (0xfffffd44) AXIS_ELEVATOR_SET

Thats all

Link to comment
Share on other sites

Can you please attach the full log files...and its the FSUIPC_WASM.log file I need to see, with Debug level logging, not the FSUIPC_WASMIF.log. I don't even know why you have that file - under normal conditions, the WASMIF/WAPI should log to the FSUIPC7.log file. Where did you find that file?

And only set logging for Events in FSUIPC7 (and no other logging), and also set Debug level logging in the WAPI as well.

Link to comment
Share on other sites

47 minutes ago, Alhard Horstmann said:

Ok, I prepare everything asap ...

Before anything else, please make sure that you are using the latest (and only supported) version of FSUIPC, which is 7.3.20. If not, please update first and try again, and then attach the log files if the Volocopter throttle isn't working.

Link to comment
Share on other sites

You assign to an axis in the left-hand side of the axes assignment tab (This side to send an axis value) :

image.png.811c16ed495e43ba2680346608467abe.png

The right-hand side is to send specific controls/presets when entering/leaving axis ranges, and the axis value is not used (This side to send button controls).

The Select for preset checkbox applies to both sides. It is positioned there as I initially only intended this to be used on that side, but as a side effect it can also be used for axis values, such as in this case.

2 hours ago, Alhard Horstmann said:

You can see, that I have two separate community folders.

There is only one Community folder used by MSFS...I think you mean you are using the addonlinker program to control what is there....

John

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Great! Now it works. I didnt know that: Axis with Preset selection on the left-hand side is possible. I should have to read your Manuals more precisely  😃

Thanks.

--------------------------

I definitly have two "Community" folder  with the latest MSFS store version  1.32.7.0

One is here  on drive 😄

C:\Users\alhar\AppData\Local\Packages\Microsoft.FlightSimulator_8wekyb3d8bbwe\LocalState\packages\fsuipc-lvar-module\work  with FSUIPC_WASM.log

and the other is here on drive R:

R:\FS11\Community\fsuipc-lvar-module   with  FSUIPC_WASM.ini

and the FSUIPC7.ini  is here on drive T:   T:\__FS11 AddOns\__Tools\_FSUIPC\Program

Isn't that strange ? But this is my folder structure I am always using on my PC.

-----------------------------

Another question, which not a FSUIPC question, just asking your experience with the volocopter:

My "Garmin" doesn't animate altitude and speed, What is your "Garmin" showing?

---------------------------

Last simple question: What is your temperature outside your office?  😎

Alhard

Volocopter Garmin.jpg

Link to comment
Share on other sites

5 minutes ago, Alhard Horstmann said:

I definitly have two "Community" folder  with the latest MSFS store version  1.32.7.0

You have one Community folder, under R:\FS11\Community\. The C:\Users\alhar\AppData\Local\Packages\Microsoft.FlightSimulator_8wekyb3d8bbwe\LocalState\packages\ folder is for the Community apps read/write storage area. These different locations are explained in the WASM section of the Advanced User guide.

9 minutes ago, Alhard Horstmann said:

Another question, which not a FSUIPC question, just asking your experience with the volocopter:

My "Garmin" doesn't animate altitude and speed, What is your "Garmin" showing?

I don't have any experience with the Volocopter - I loaded it the first time (or maybe second) to look at your throttle question. I don't know much, if anything, about this aircraft.

10 minutes ago, Alhard Horstmann said:

Last simple question: What is your temperature outside your office?  😎

Getting warm here - outside temperature in the shade is 25C, and feels a lot hotter in the sun.... Have some gardening to do later, but I will wait until 7pm or so when its cooler...!

Glad its now working. Cheers,

John

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. Guidelines Privacy Policy We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.