Jump to content
The simFlight Network Forums
rpowers

Pan View not working in some planes

Recommended Posts

Thank you Pete,Everything seems to be working perfectly.One question.The throttles on the Baron are not coming back all the way.I went to calibration page and the are set at -16380 & +16380.However when I run them up and back at the top under the reset box they read 16128 in & 16123 out.When I pull them back to stop they read -16384 in & -4096 out. I did not change anything,just hit cancel and got out of there.I am going to study the manual again and learn as much as I can about the profile setup etc.Thanks again for your generous time and patience.Ron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Would the fact that I have plugged my controls in to different USB ports over time have anything to do with the strange assignments?Just trying to figure out what could have caused it.I am careful when working in FSUIPC.Thanks,Ron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Would the fact that I have plugged my controls in to different USB ports over time have anything to do with the strange assignments?Just trying to figure out what could have caused it.

 

It shouldn't have, unless some of it occurred BEFORE you changed to using Joystick Letters. The letter system enabled FSUIPC to keep track when you unplug and re-plug devices, even in different USB sockets.

 

I have just noticed something odd, though. In the JoyNames section the details for C and D (the Saitek Quadrants) seem complete, but the CH pedals and yoke are not. Look, here's the settings with them sorted:

 

A=CH PRO PEDALS USB
3=CH PRO PEDALS USB
3.GUID={EB210F40-4AE7-11E3-8003-444553540000}
 
B=CH FLIGHT SIM YOKE USB
0=CH FLIGHT SIM YOKE USB
0.GUID={29F7FC00-4AE9-11E3-8001-444553540000}
 
C=Saitek Pro Flight Quadrant
C.GUID={EB235930-4AE7-11E3-8004-444553540000}
1=Saitek Pro Flight Quadrant
1.GUID={EB235930-4AE7-11E3-8004-444553540000}
 
D=Saitek Pro Flight Quadrant
D.GUID={EB235930-4AE7-11E3-8005-444553540000}
2=Saitek Pro Flight Quadrant
2.GUID={EB235930-4AE7-11E3-8005-444553540000}
 
There should be lines 
 
A.GUID={EB210F40-4AE7-11E3-8003-444553540000}
B.GUID={29F7FC00-4AE9-11E3-8001-444553540000}
 
to complete the section. .Not that it should matter in this case because the devices names are unique, unlike those for the Quadrants. FSUIPC only actually uses the GUIDs when the names are the same, so it can distinguish between them and not get the assignments mixed up.
 
Regards
Pete

Share this post


Link to post
Share on other sites

I always wondered about thos USB ports because I have had the Saitek quadrants get reversed after replugging them in,but it was a while ago.Did you see my question above about throttle calibration?".The throttles on the Baron are not coming back all the way.I went to calibration page and the are set at -16380 & +16380.However when I run them up and back at the top under the reset box they read 16128 in & 16123 out.When I pull them back to stop they read -16384 in & -4096 out. I did not change anything,just hit cancel and got out of there."Thaks,Ron

Share this post


Link to post
Share on other sites

I always wondered about thos USB ports because I have had the Saitek quadrants get reversed after replugging them in,but it was a while ago.Did you see my question above about throttle calibration?".The throttles on the Baron are not coming back all the way.I went to calibration page and the are set at -16380 & +16380.However when I run them up and back at the top under the reset box they read 16128 in & 16123 out.When I pull them back to stop they read -16384 in & -4096 out.

 

That's correct, though you need to calibrate the top end (your +16128 should give +16383), and the idle zone.

 

+16383 is max full thrust, -4096 is max reverse thrust for most aircraft due to the setting of 0.25 (25% of full thrust) for max reverse set in their Aircraft.CFG file. For no reverse zone you simply need to check the "No Reverse Zone" option. Idle output is 0.

 

I did actually notice that most axes were not calibrated at all -- the values in the file were mostly the default values, which really very rarely apply to actual controls.

 

If you only what to stop reverse zone for the one profile (TwinProp), don't forget to set Profile Specific before setting the option.

 

Regards

Pete

Share this post


Link to post
Share on other sites

I have to go back to the manual.I calibrated and recalibrated all axes many times.I followed the instructions and the values showed up in the proper boxes and the I hit set.I don't understand why  they would show default values.Ron

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK<I just read the manual again.The only thing I may be doing wrong is setting the max value first.The manual says to set min first.Could this be my problem?Thanks,Ron

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK<I just read the manual again.The only thing I may be doing wrong is setting the max value first.The manual says to set min first.Could this be my problem?Thanks,Ron

 

No. It is logical to work left to right, low to high, but it doesn't matter PROVIDED that at no time you try to enter a higher number lower than a lower number. They increase left to right. Any reversal is rejected with a beep.

 

The only think wrong with your max calibration is that you are not actually reaching a high enough input value to reach the max. This is probably simply that you've never pressed the max Set button. When I looked at your calibrations in the file, very many of them just showed default values, showing little or no actual calibration. Follow the numbered steps in the calibration chapter of the manual. 

 

Just by way of illustration, all these are just default values, not ones set by you:

 

Elevator=-16380,-512,512,16380

Throttle=-16384,16383/8

Throttle1=-16384,-512,512,16383

LeftBrake=-16384,16383/24

ElevatorTrim=-16380,-512,512,16380

Aileron=-16380,-512,512,16380/8

Rudder=-16380,-512,512,16380

Mixture1=-16384,8192,8192,16383/8

 
Real values will tend to be rather more haphazard, and certainly, when you allow for little dead zones at the extremes and in the centre, as suggested in the manual, they will inevitably fall withing the -16380 to +16380 region, not match it or exceed it.
 
Pete

Share this post


Link to post
Share on other sites

[JoystickCalibration.SingleProp]
AllowSuppressForPFCquad=Yes
ExcludeThrottleSet=Yes
ExcludeMixtureSet=Yes
ExcludePropPitchSet=Yes
SepRevsJetsOnly=No
ApplyHeloTrim=No
UseAxisControlsForNRZ=No
FlapsSetControl=0
FlapDetents=No
ReverserControl=66292
Reverser1Control=66422
Reverser2Control=66425
Reverser3Control=66428
Reverser4Control=66431
MaxThrottleForReverser=256
AileronTrimControl=66731


I only calibrated throttles,props amd mix to see if it went to the INI.Ron
RudderTrimControl=66732
CowlFlaps1Control=66162
CowlFlaps2Control=66163
CowlFlaps3Control=66164
CowlFlaps4Control=66165
SteeringTillerControl=0
MaxSteerSpeed=60
Aileron=-16380,-512,512,16380/8
SlopeAileron=5
Elevator=-16380,-512,512,16380
Rudder=-16380,-512,512,16380
Throttle=-15213,15360/8
PropPitch=-15733,15104/8
SlopePropPitch=7
Mixture=-14563,15104/8
LeftBrake=-16384,16383/24
RightBrake=-16380,16380/24
SlopeRightBrake=10
Throttle1=-16384,-512,512,16383
Throttle2=-16384,-512,512,16265
SyncSlopeThrottle2=114/121
Mixture1=-16384,8192,8192,16383/8
Mixture2=-16384,8192,8192,13056/8
Mixture3=0,8192,8192,16380
PropPitch1=-16384,0,512,16383/32
PropPitch2=-16256,0,512,16383/32
SyncSlopePropPitch2=113/110
ElevatorTrim=-16380,-512,512,16380
SlopeElevatorTrim=-7
Flaps=-16384,16383/40
SlopeMixture=7
SlopeThrottle=7
SlopeElevator=5
[JoystickCalibration.Twinprop]
AllowSuppressForPFCquad=Yes
ExcludeThrottleSet=Yes
ExcludeMixtureSet=Yes
ExcludePropPitchSet=Yes
SepRevsJetsOnly=No
ApplyHeloTrim=No
UseAxisControlsForNRZ=No
FlapsSetControl=0
FlapDetents=No
ReverserControl=66292
Reverser1Control=66422
Reverser2Control=66425
Reverser3Control=66428
Reverser4Control=66431
MaxThrottleForReverser=256
AileronTrimControl=66731
RudderTrimControl=66732
CowlFlaps1Control=66162
CowlFlaps2Control=66163
CowlFlaps3Control=66164
CowlFlaps4Control=66165
SteeringTillerControl=0
MaxSteerSpeed=60
Aileron=-16380,-512,512,16380/8
SlopeAileron=5
Elevator=-16380,-512,512,16380
Rudder=-16380,-512,512,16380
SlopeRudder=3
Throttle=-16384,16383/8
PropPitch=-13700,14484/8
SlopePropPitch=-4
Mixture=-16254,16125/8
LeftBrake=-16384,16383/24
RightBrake=-16380,16380/24
SlopeRightBrake=10
Throttle1=-15343,-512,512,15744/8
SlopeThrottle1=7
Throttle2=-15343,-512,512,15360/8
SlopeThrottle2=7
Mixture1=-15863,8192,8192,15488/8
Mixture2=-15603,8192,8192,14464
Mixture3=0,8192,8192,16380
PropPitch1=-15603,0,512,14720/40
SlopePropPitch1=7
PropPitch2=-16253,0,512,14976/32
SlopePropPitch2=7
ElevatorTrim=-16380,-512,512,16380
SlopeElevatorTrim=-7
Flaps=-16384,16383/40
 

Pete,I think I have it.How does this look?Thanks,Ron

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pete,I think I have it.How does this look?Thanks,Ron

 

It isn't so much how it "looks" but how it behaves. I can't tell you what is "right", all I can do it point out that some of the axes haven't really been calibrated, only left to default actions. You still have some like that. For example:

 

Aileron=-16380,-512,512,16380/8

Elevator=-16380,-512,512,16380

Rudder=-16380,-512,512,16380

Throttle=-16384,16383/8

LeftBrake=-16384,16383/24

RightBrake=-16380,16380/24

ElevatorTrim=-16380,-512,512,16380

 

Those values are pretty much all  defaults. For brakes, in particular, you should always have a large enough dead zone with "feet off" so that you never get brakes stuck on simply because the pedals haven't full returned to their stops. Without a dead zone there's only one possible position for "no brakes" and it is unlikely to always be there -- especially with toe brakes whilst steering with the rudder It can be quite difficult not to see a little bit of toe brake movement, and you don't want any unintended braking.

 

But in the end it is all your choice. You set it as you like it. Try it all out.

 

Pete

Share this post


Link to post
Share on other sites

I understand.Now I do  go in the the INI and see where the changes are registered.That is what I posted.I will set the pedals etc now.Just wanted to see if I was doing it right.So I am learning.For some reason my aileron will only set on the left setting.Nothing happens when I click the right button,but the right number is there.Elevator calibrated OK.Another minor glitch.Now when I use instant replay in spot view the hat switch does not pan.It used to do this..Are you ready to delete me from your response list yet?Only kidding.My business is seasonal and pretty much shut down and so is my opportunity to golf so this is what I do till I go somewhere  warm after New Years.Thanks,Ron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just a follow up.I have been FSing since my Tandy 1000 somewhere back in the 80's.I love it and I love solving problems.You have been very patient .I am 68 and want to keep my brain active.Do you ever give the person at the check out register the coins so you get only bills back and they don't understand why you gave them the coins?And then you say should be  just bills and they smile and say thank you but do not understand.Just  giving you an insight into why I am trying to make things work.I have had a beer(or?) and dinner with my wife.Disregard this post as rambling.Ron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Just a follow up.I have been FSing since my Tandy 1000 somewhere back in the 80's.I love it and I love solving problems.You have been very patient .I am 68 and want to keep my brain active.Do you ever give the person at the check out register the coins so you get only bills back and they don't understand why you gave them the coins?And then you say should be  just bills and they smile and say thank you but do not understand.Just  giving you an insight into why I am trying to make things work.I have had a beer(or?) and dinner with my wife.Disregard this post as rambling.Ron

 

You call that rambling? Wait to you get to my age! (71+) ;-)

 

Pete

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pete,I am studying my new INI and I assume these are the default setting for planes without a profile.See below.I see under single prop profile the settings for throttle 1 & 2 plus Mix 1&2 and Prop 1&2 are the same as listed here and the opposite is true for twin prop profile.Throttle,mix and prop are settings are default as listed here.So,since my assignments  for the profiles use the proper one even though the others are also listed.Am I explaining what I am trying to say here right?Pretty sure I understand what is going on.Thanks,Ron

 

[JoystickCalibration]
AllowSuppressForPFCquad=Yes
ExcludeThrottleSet=Yes
ExcludeMixtureSet=Yes
ExcludePropPitchSet=Yes
SepRevsJetsOnly=No
ApplyHeloTrim=No
UseAxisControlsForNRZ=No
FlapsSetControl=0
FlapDetents=No
ReverserControl=66292
Reverser1Control=66422
Reverser2Control=66425
Reverser3Control=66428
Reverser4Control=66431
MaxThrottleForReverser=256
AileronTrimControl=66731
RudderTrimControl=66732
CowlFlaps1Control=66162
CowlFlaps2Control=66163
CowlFlaps3Control=66164
CowlFlaps4Control=66165
SteeringTillerControl=0
MaxSteerSpeed=60
Elevator=-16380,-512,512,16380
Throttle=-16384,16383/8
Throttle2=-16384,-512,512,16265
PropPitch=-13700,14484/8
Throttle1=-16384,-512,512,16383
PropPitch1=-16384,0,512,16383/32
PropPitch2=-16256,0,512,16383/32
LeftBrake=-16384,16383/24
RightBrake=-16380,16380/24
SyncSlopePropPitch2=113/110
Mixture=-16254,16125/8
Mixture3=0,8192,8192,16380
ElevatorTrim=-16380,-512,512,16380
Mixture2=-16384,8192,8192,13056/8
SlopeRightBrake=10
SlopeElevatorTrim=-7
Flaps=-16384,16383/40
SyncSlopeThrottle2=114/121
Aileron=-16380,-512,512,16380/8
Rudder=-16380,-512,512,16380
SlopePropPitch=-4
SlopeAileron=5
Mixture1=-16384,8192,8192,16383/8
SlopeRudder=3

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pete,I am studying my new INI and I assume these are the default setting for planes without a profile.See below.I see under single prop profile the settings for throttle 1 & 2 plus Mix 1&2 and Prop 1&2 are the same as listed here and the opposite is true for twin prop profile.Throttle,mix and prop are settings are default as listed here.So,since my assignments  for the profiles use the proper one even though the others are also listed.Am I explaining what I am trying to say here right?Pretty sure I understand what is going on.Thanks,Ron

 

Sorry, I''ve no idea what you are asking. Yes, those are the default Joystick Calibrations, but there are no others so they apply to all aircraft.

 

Pete

Share this post


Link to post
Share on other sites
[JoystickCalibration]
AllowSuppressForPFCquad=Yes
ExcludeThrottleSet=Yes
ExcludeMixtureSet=Yes
ExcludePropPitchSet=Yes
SepRevsJetsOnly=No
ApplyHeloTrim=No
UseAxisControlsForNRZ=No
FlapsSetControl=0
FlapDetents=No
ReverserControl=66292
Reverser1Control=66422
Reverser2Control=66425
Reverser3Control=66428
Reverser4Control=66431
MaxThrottleForReverser=256
AileronTrimControl=66731
RudderTrimControl=66732
CowlFlaps1Control=66162
CowlFlaps2Control=66163
CowlFlaps3Control=66164
CowlFlaps4Control=66165
SteeringTillerControl=0
MaxSteerSpeed=60
Elevator=-16380,-512,512,16380
Throttle=-16384,16383/8
Throttle2=-16384,-512,512,16265
PropPitch=-13700,14484/8
Throttle1=-16384,-512,512,16383
PropPitch1=-16384,0,512,16383/32
PropPitch2=-16256,0,512,16383/32
LeftBrake=-16384,16383/24
RightBrake=-16380,16380/24
SyncSlopePropPitch2=113/110
Mixture=-16254,16125/8
Mixture3=0,8192,8192,16380
ElevatorTrim=-16380,-512,512,16380
Mixture2=-16384,8192,8192,13056/8
SlopeRightBrake=10
SlopeElevatorTrim=-7
Flaps=-16384,16383/40
SyncSlopeThrottle2=114/121
Aileron=-16380,-512,512,16380/8
Rudder=-16380,-512,512,16380
SlopePropPitch=-4
SlopeAileron=5
Mixture1=-16384,8192,8192,16383/8
SlopeRudder=3

[Profile.Twinprop]
1=Baron
2=Twin Otter
3=Beech King Air 350 Paint1
4=Douglas DC-3 Warbirds

[Profile.SingleProp]
1=DHC-2
2=Beaver
3=Grand Caravan
4=Maule
5=Skyhawk
6=Bravo
7=Tiger Moth
8=Arrow
9=Kodiak

[Axes.SingleProp]
RangeRepeatRate=10
0=BX,256,D,1,0,0,0
1=BY,256,D,2,0,0,0
2=BZ,256,D,29,30,31,32
3=BP,0,F,66416,0,0,0
4=CX,256,D,4,0,0,0
5=CY,256,D,5,0,0,0
6=CZ,256,D,6,0,0,0
7=CU,256,D,14,0,0,0
8=CV,256,D,13,0,0,0
9=DX,256,D,18,0,0,0
10=DX,B,0,16383,66079,0
11=DY,256,D,23,0,0,0
12=DZ,256
13=DZ,UR,129,15738,66079,0
14=DZ,DR,-16384,-258,66080,0
15=AX,256,D,7,0,0,0
16=AY,256,D,8,0,0,0
17=AZ,256,D,3,0,0,0

[Axes.TwinProp]
RangeRepeatRate=10
0=BX,384,D,1,0,0,0
1=BY,256,D,2,0,0,0
2=BZ,256,D,29,30,31,32
3=BU,256,D,14,0,0,0
4=BV,256,D,13,0,0,0
5=BP,0,F,66416,0,0,0
6=CX,256,D,9,0,0,0
7=CY,256,D,10,0,0,0
8=CZ,256,D,17,0,0,0
9=CU,256,D,14,0,0,0
10=CV,256,D,13,0,0,0
11=DX,256,D,18,0,0,0
12=DX,B,0,16383,66079,0
13=DY,256,D,23,0,0,0
14=DZ,256
15=DZ,UR,129,15738,66079,0
16=DZ,DR,-16384,-258,66080,0
17=AX,256,D,7,0,0,0
18=AY,256,D,8,0,0,0
19=AZ,256,D,3,0,0,0

[Window.Radar Contact]
Docked=393, 13288, 1717, 2674

[Sounds]
Path=E:\Microsoft Flightsimulator X\Sound\
Device1=Primary Sound Driver
Device2=IDT Audio1
Device3=IDT Audio2

[JoystickCalibration.SingleProp]
AllowSuppressForPFCquad=Yes
ExcludeThrottleSet=Yes
ExcludeMixtureSet=Yes
ExcludePropPitchSet=Yes
SepRevsJetsOnly=No
ApplyHeloTrim=No
UseAxisControlsForNRZ=No
FlapsSetControl=0
FlapDetents=No
ReverserControl=66292
Reverser1Control=66422
Reverser2Control=66425
Reverser3Control=66428
Reverser4Control=66431
MaxThrottleForReverser=256
AileronTrimControl=66731
RudderTrimControl=66732
CowlFlaps1Control=66162
CowlFlaps2Control=66163
CowlFlaps3Control=66164
CowlFlaps4Control=66165
SteeringTillerControl=0
MaxSteerSpeed=60
Aileron=-16380,-512,512,16380
Elevator=-14953,-512,512,12800
Rudder=-16380,-512,512,16380/8
Throttle=-15213,15360/8
PropPitch=-15733,15104/8
SlopePropPitch=-5
Mixture=-14563,15104/8
LeftBrake=-16384,16383/24
RightBrake=-16380,16380/24
SlopeRightBrake=10
Throttle1=-16384,-512,512,16383
Throttle2=-16384,-512,512,16265
SyncSlopeThrottle2=114/121
Mixture1=-16384,8192,8192,16383/8
Mixture2=-16384,8192,8192,13056/8
Mixture3=0,8192,8192,16380
PropPitch1=-16384,0,512,16383/32
PropPitch2=-16256,0,512,16383/32
SyncSlopePropPitch2=113/110
ElevatorTrim=-16380,-512,512,16380
SlopeElevatorTrim=-7
Flaps=-16384,16383/40
SlopeMixture=-5
SlopeThrottle=-5
SlopeRudder=5

[JoystickCalibration.Twinprop]
AllowSuppressForPFCquad=Yes
ExcludeThrottleSet=Yes
ExcludeMixtureSet=Yes
ExcludePropPitchSet=Yes
SepRevsJetsOnly=No
ApplyHeloTrim=No
UseAxisControlsForNRZ=No
FlapsSetControl=0
FlapDetents=No
ReverserControl=66292
Reverser1Control=66422
Reverser2Control=66425
Reverser3Control=66428
Reverser4Control=66431
MaxThrottleForReverser=256
AileronTrimControl=66731
RudderTrimControl=66732
CowlFlaps1Control=66162
CowlFlaps2Control=66163
CowlFlaps3Control=66164
CowlFlaps4Control=66165
SteeringTillerControl=0
MaxSteerSpeed=60
Aileron=-16380,-512,512,16380
Elevator=-16380,-512,512,16380
Rudder=-16380,-512,512,16380
SlopeRudder=3
Throttle=-16384,16383/8
PropPitch=-13700,14484/8
SlopePropPitch=-4
Mixture=-16254,16125/8
LeftBrake=-16384,16383/24
RightBrake=-16380,16380/24
SlopeRightBrake=10
Throttle1=-15343,-512,512,15744/8
Throttle2=-15473,-512,512,15872/8
Mixture1=-15863,8192,8192,15488/8
Mixture2=-15863,8192,8192,15616/8
Mixture3=0,8192,8192,16380
PropPitch1=-15603,0,512,14720/40
SlopePropPitch1=7
PropPitch2=-16253,0,512,14976/40
SlopePropPitch2=7
ElevatorTrim=-16380,-512,512,16380
SlopeElevatorTrim=-7
Flaps=-16384,16383/40
 

Sorry,These are the profiles you set up for me and I have modified.The first set is default and the single and twin prop are the profiles.That is what I was asking but I figured it out. Ron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pete

 

I hope that you can help me.  I just recently upgraded from joystick to yoke.  Have the Saitek Yoke.  I have seen in this forums, and others, the pan switch on the Saitek Yoke is problematic.  The button seems to function fine and I assigned it to pan axis.  FSUIPC scans it.  However I do not see pan view as an assignment option.  So the pan switch is not working for me.  I know that you say do not program it as a button but that is the only place I see pan view.  I'm sure I've missed something in what I've read about this but just not sure what step I'm missing.  The Siatek X52 Pro Joystick I had mapped just fine to pan view without even using it as an axis.

 

Thanks

 

Rama

Share this post


Link to post
Share on other sites

However I do not see pan view as an assignment option. 

 

Pan view is ALWAYS listed as an Axis assignable control. You select the option to assign to FS controls, NOT direct to FSUIPC! It is an FS control, not an FSUIPC control.

 

Pete

Share this post


Link to post
Share on other sites
On ‎05‎/‎01‎/‎2015 at 10:35 AM, Pete Dowson said:

 

Pan view is ALWAYS listed as an Axis assignable control. You select the option to assign to FS controls, NOT direct to FSUIPC! It is an FS control, not an FSUIPC control.

 

Pete

 

Thanks Pete. I spent over an hour trying to get this to work.

 

The one thing I was missing was the setting to assign to FS controls. I had it set to go to FSUIPC.

 

Hal

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now

×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use. Guidelines Privacy Policy We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.